Susanna Odén

LIVSTRÄDGÅRDEN

Om Vedic Art

Vedic Art metoden grundades år 1988 i Sverige av konstnären Curt Källman. Konstnärlig frihet, den skapande processen, integritet och kopplingen mellan skapandet, livet och personlig utveckling hör till Vedic Arts grundsyn.

Enligt Vedic Art är vi alla födda med ett alldeles eget unikt kreativt uttryck, det gäller bara att hitta tillbaka till det.  Undervisningen består av de 17 principerna och beskriver den kreativa processen, ofta beskrivet som en navigationskarta för att hitta hem till vår egna kreativitet. Vi börjar varje dag med en stund av inre stillhet och varvar sedan fritt skapande med undervisning och enskild handledning. Vi arbetar i små grupper då trygghet och gemenskap är en viktig ingrediens.

Grund- och fortsättningskurs

För dig som är nybörjare eller har fått några av de 17 principerna

På grund- och fortsättningskurserna målar nybörjare, utan tidigare erfarenhet tillsammans med de som går fortsättningskurs.

grundkursen går vi igenom 17 grundprinciper som beskriver den kreativa processen. Du får verktyg till och individuell handledning i din egen skapandeprocess.

fortsättningskursen fördjupar vi oss ytterligare i den kreativa processen, nu har du fått egen erfarenhet och allt börjar successivt lägga sig på plats. Du är på väg att hitta din alldeles egna uttrycksform!

Grund- och fortsättningskursen är totalt vardera sju dagar som du tar i den takt som passar dig.Fördjupningskurs

För dig som gått Vedic Art grund-och fortsättningskurs

Spännande kurser för dig som känner att du är redo för ytterligare ett steg framåt i din skapandeprocess!

  • Fördjupningskurs i Position, Form och Rymd.
  • Fördjupningskurs i De 17 principerna.
  • Fördjupningskurs i Färg och Ljus  del 1 och del 2.
  • Fördjupningskurs i Sagor och Måleri. 

Vi kommer att meditera tillsammans, ha gemensamma målarövningar blandat med fritt måleri och ges möjlighet att uppleva en fördjupning i vår förståelse av principerna, vårt eget uttryck och kreativa utveckling. 

Lärarkurs Block A och B

För dig som gått VedicArt grund-och fortsättningskurs

Kursen ger oss en fördjupad insikt om den kreativa processen, samt hur jag personligen önskar förmedla den till andra!

På denna kurs deltar bara blivande lärare. Vi samtalar kring Vedic Arts alla 17 principer och tillägg. Vi reflekterar tillsammans över vårt eget förhållningsätt till principerna och vårt eget lärande. 

Kurserna ger behörighet att undervisa grundkurs i Vedic Art.

Mina kursdeltagare om mig

Läs vad mina målare har att säga...

"Tack för en helt underbar vecka Susanna och för din fina guidning! Med värme öppnar du för oss att få vara, flöda, utforska och upptäcka. Du håller så fint det rummet. En vecka av expansion för mig. Väldigt mycket som rördes under dagarna och som fick komma ut på duken. Uppfylld ännu... och lusten flödar mer än någonsin nu. Känner mig så glad för det. Hoppas vi ses snart igen!"
Emma Stålvik
Konstnär och grundare av Nia Movement Center
"Tack o tack! Efter en dimmig söndag kväll och måndag morgon bröt solen igenom och vi ville inte lämna Österlen. Det är rekreation, kreativ inspiration och en magisk bubbla på Livsträdgården. Härligt att få medverka där och njuta av allt som grönskar och spirar, gemenskapen och din varma vägledning! "
Jeanette Liivlaid
Glad Vedic Art målare
"Jag har varit på Livsträdgården många gånger och ingen gång har varit den andra lik, så mycket mer för mig än att ”bara” måla, att få vara hos Sanna och ta del av hennes klokskap och värme, atmosfären på gården, äppelträden, öppna spisen, stenhuset, gladorna som svävar bland molnen och näktergalen som sjunger i buskarna runt omkring. För mig är det ren terapi och total avkoppling att få tillbringa några dagar på Livsträdgården i full närvaro. Där glömmer jag tid och rum - bryr mig inte om klockan. Susanna har utvecklat och väglett mig på många sätt, inte bara när det gäller att uttrycka mig på duken, utan också när det gäller mina livsval och min insida. Jag älskar verkligen att vara på kurs hos Susanna på Livsträdgården. Så fort jag åkt hem längtar jag tillbaka"
Lana Brunell
Författare, sångerska och låtskrivare
"Rekapitulerar mina år med Vedic Art. Susanna Odén jag är dig evigt tacksam för all inspiration och kunskap som du förmedlat!"
Charlotte Lindström
Biolog


"Susanna Oden tänk, när du öppnar din bok... och börjar berätta ... då vet jag, att jag är där jag ska vara! Tack för allt , dessa dagar gav mig livsutrymme igen."
Ingrid Hjalmars
Illustratör
"Känslomässigt, intensivt, lärorikt och helt underbart!"
Miriam Andersson Sise
Verksamhetsledare

Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna

Hur ser en målardag ut?

Varje morgon inleds med en gemensam samling och meditation, du får daglig undervisning och  individuell handledning i ditt måleri. I takt med att vi går igenom Vedic Arts 17 principer fördjupas din förståelse för skapandeprocessen och du öppnar seendet för sambandet mellan konsten och livet. Principerna, som bygger på de vediska skrifterna, blir en väg att hitta din egen kreativa process till ett fördjupat individuellt uttryck.

Vad är Livsträdgården Österlen?

Livsträdgården Österlen blir alltmer en plats för människor som vill uppleva en kreativ och utvecklande semester. Våra målarlador finns i en gammal trelängad Skånegård från 1700-talet, en idyllisk plats belägen mitt i vår ekologiska äppelodling. Närheten till en fantastisk natur gör att sinnet kan komma till ro och den kreativa processen ges utrymme, något som uppskattas av våra kursdeltagare. En promenad i Nationalparken och längs med den långa vita stranden vid havet blir en naturlig paus i ditt skapande. På Livsträdgården är vi alltid små grupper på 6-14 personer för att alla ska kunna ges utrymme till individuell handledning.

Hur ser ateljéerna ut?

Stallet: Den mindre målarladan med sina vitkalkade väggar, gamla fönster och härlig braskamin rymmer sex skapare. Du har din egen ateljéplats, utrustad med staffli, stol, filt och bord. Du väljer själv om du målar inomhus eller tar med ditt staffli utomhus för att måla med närhet till naturen och i stort format. Det är även i stallet vi har våra morgonsamlingar och meditationer om inte underbart väder gör att vi samlas utomhus.

Målarladan: Den stora målarladan är för dig som vill gå upp i format både på ateljéplats och målarduk. Varje plats är utrustad med stol, filt, bord, staffli och desssutom en målarvägg 2.40 x 1.50. Både väggar och golv tål att det rinner vatten och färg i din skapande process. Här ryms åtta målare.

Vad behöver jag ta med mig?

Staffli, bord, stol, filt, vattenhinkar och  plastpaletter finns på varje plats.
Acrylfärger, penslar, roller, svampar tar du med själv, eller köper på plats till bra priser. Du behöver block/bok och penna för dina egna anteckningar samt linjedragningen. Saknar du skissblock och grafitpenna finns det till försäljning.

I ateljén är det en braskamin som vi tänder om det behövs inför morgonens meditation, linjedragning och samling, du kan bli lite frusen vid meditationen så en skön tröja kan vara bra att ha med sig. 

I målarladan finns kylskåp, micro och vattenkokare, the, kaffe och eftermiddagsfika, lättare lunch tar du med själv.